Телефон за поръчки: 0893 36 38 58

Плъхова (миша) тения

ПЛЪХОВА ТЕНИЯ
(Hymenolepis diminuta)

Хименолепидозите са заболявания, причинявани от плоските тении Hymenolepis nana (Малка тения, Тения-джудже) и Hymenolepis diminuta (Плъхова тения).
Плъховата тения спада към цестодите - плоските тении. Има дължина между 10 и 60 см, а ширината й е от 2 до 4 милиметра. Паразитира в чревния тракт на плъховете и мишките, рядко на човека.
Върху главичката на хелминта се разполага рудиментарно хоботче. Яйцата на тенията са с кръгла форма и жълтеникав оттенък, размерите им достигат до 0,07 мм.
Междинни гостоприемници на плъховата тения са сивият брашнен молец, брашненият червей, хлебарките и други насекоми, които намират храната си в складове с жито и брашно. Заразяването на крайния приемник - човека, става съвсем случайно - при попадане в брашното на насекомо, инвазирано с личинки на тенията. Личинките попадат в стомашно-чревния тракт, където се разполагат по време на паразитирането.
Възприемчивостта на хората към паразитирането на плъховата тения има повсеместен характер. Тя притежава силна жизнеспособност при всякакъв климатични условия, но най-често се среща в регионите със сух и горещ климат. Затова вероятността за заразяване е най-висока в Централна и Южна Америка, Северна Африка, Близкия изток, Средна Азия.
Патогенното въздействие на плъховата тения е по-слабо изучено, отколкото в сходната й малка тения или тения-джудже, защото случаите с подобна диагноза са доста редки. Но все пак лекарите са наясно с общата й патогенеза.
Основното влияние, което плъховата тения оказва върху човешкия организъм, се състои в сенсибилизацията - у пациента се появяват токсико-алергични реакции срещу разпадането на продуктите от жизнената дейност на паразита. Освен това, плъховата тения причинява механични увреждания на лигавицата на чревния тракт.
Паризитирането на хелминта предизвиква нарушаване на моторните функции на стомашно-чревния тракт, което влошава процеса на храносмилане и всмукване на хранителните вещества. Тази патогенеза се допълва от дисбактериоза.
След попадането на плъховата тения в организма настъпва инкубационен период с продължителност приблизително 14 дни. Клиничните симптоми не се различават твърде от симптомите при паразитирането на другите тении, затова диференцирането между тях е доста затруднено. Сложността на диагностиката се състои още и в това, че при почти 1/3 от болните симптомите на хелминтоза или не са изразени, или пък въобще липсват.
Паразитирането на плъховата тения предизвиква симптоми, които са свързани със стомашно-чревния тракт, нервната система и общата сенсибилизация на организма. При инвазия може да се наблюдават следните признаци:
- болки в корема с пристъпообразен характер, най-често продължителни и без да локализирани на едно място. Болковите симптоми не са свързани с храненето;
- гадене, повишено слюноотделяне;
- отслабен апетит;
- диария. Симптомите, свързани с дисбактериозата, също не зависят от храненето;
- понижаване на киселинността на стомашния сок;
- обща слабост, лесна уморяемост;
- главоболие и световъртеж, повишена раздразнителност;
- алергични реакции от типа на сърбеж по кожата и копривна треска;
- еозинофилия.
Заболяването има продължителен и упорит характер - но ако лечението е започнало своевременно, прогнозата в повечето случаи е благоприятна.
Диагностиката на плъховата тения се извършва въз основа на анамнеза, както и на откриването на яйца на хелминта в изпражненията на пациента. При откриване на яйца се сверяват клиничните симптоми, които са налице у болния.
Ако в организма на пациента е открита плъхова тения, лечението се провежда в стационарни условия. То има цикличен характер, като интервалите между циклите са 4-5 дни. Освен лекарствата, предписани от лекар, трябва да се приема лека храна с минимално количество целулоза. Лечението може да включва и терапия, насочена към подсилване на имунната система.
Заразяването на човека става при консумация на тесто или недопечен хляб с насекоми. Болният получава стомашно-чревно разстройство и главоболие. Диагнозата се поставя при откриване на яйца на тенията в изпражненията на пациента.
При инвазия на плъхова тения лечението се извършва в продължение на едно денонощие. Приема се екстракт от мъжка папрат (за възрастен - 4 грама) в продължение на половин час. Един час по-късно се приема очистително на солна основа. Ефективни са фенасал, акрихин, тиквени семки.
Профилактиката срещу хименолепидоза, предизвикана от плъхова тения, е дератизация и борба с вредителите по брашното.
Тъй като от хименолепидоза често се разболяват деца, те трябва да спазват някои задължителни правила за профилактика. Такива са старателното миене на ръцете след посещение на тоалетната и преди хранене, използване на инвидидуални кърпи, чистота при съхраняване на хранителните продукти и защитата им от насекоми и гризачи, често къпане със смяна на бельото, влажна уборка на помещенията, изваряване на играчките, обеззаразяване на нощните гърнета с вряла вода след употребата им. И, разбира се, трябва да се следи децата да не си гризат ноктите, да не си счучат пръстите, да не слагат в устата си играчки и други предмети. Опитът показва, че при провеждане на профилактични мерки лечението от хименолепидоза протича много по-бързо.
===