Телефон за поръчки: 0893 36 38 58

Видове паразити

Паразити от гръцки на български означава - храненик, нещо, което отглеждаш.

Паразититие са същества, които се хранят за сметка на живите организми от растителен и животински вид, и временно или постоянно пребивават върху тях или в тях.

Основната задача на всеки паразит е да живее незабелязано в организма на човека. Паразитите представляват бактерии, вируси и микроби, паразитни червеи, ракообразни, паразитни паякообразни и насекоми, причиняващи всички болести на човека.

Паразитите се хранят със сокове, тъканите на тялото или храна, намиращ се в храносмилателния тракт на човека.

Те биват както животински /зоопаразити/, така и растителни /фитопаразити/. Според мястото на пребиваването на паразитите по организма се различават външни паразити /ектопаразити/ и вътрешни /ендопаразити/.

Само ектопаразитите се разполагат върху тялото на човека временно, за да се нахранят /комари, конска муха, пиявица/, а други пък живеят върху него /въшки/.

Някои от паразитите живеят в дебелината на кожата - наричат ги вътрекожни.. Друг вид паразити обитават кухините на тялото, които имат широк контакт с външната среда. Такива са кухините на носа, ушите, устата, конюнктивата на окото.

Ендопаразититие, които могат да бъдат много опасни, могат да живеят във всеки орган или тъкан на организма. Техните места в тялото на човека обикновено са: в белите дробове, червата, пикочо-половите органи /бъбреци, пикочен мехур, матка, шийката на матката/.

Също така паразитите живеят в кръвта, в напречно-надлъжните мускули, в мозъка, в хрущялите, в съединителната тъкан и нервните влакна.

Повече за паразтитите можете да прочетете в нашия блог.